2011-09-24 09:59:13• hírek • Kocsis Zoltán

Több ezer embert mozgatott meg Szatmáron a Let's do it Romania!

Szombat reggel, ahelyett, hogy a hétvége adta lehetőségeket kihasználva az ágyban nyújtóztak volna, komoly tömeg gyűlt össze Szatmárnémetiben, a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt. És a kisebb csoportok folyamatosan áramlottak. Pedig csak szemetes zsákokat és munkát osztottak ki.

A 2000-es évek végén Észtországból indult Let's do it! mozgalom immár második alkalommal hozza lázba Romániát és azon belül Szatmár megyét is. Az akció célja nem más, mint hogy minél több lelkes önkéntes bevonásával lehetőleg minél több szemetet sikerüljön összeszedni.

Szombaton reggel nyolc óra után kezdtek gyülekezni a csapatok a megyeszékhely központjában, ahol az akció regionális hadi bázisa van felállítva. Amint azt Alina Persa, a Let's do it Romania! Szatmár megyei koordinátora elmondta, a főtéren összegyűlt embertömeg csak töredéke annak, akik aktívan részt vesznek az akcióban. A vidéki csapatok eleve nem jöttek be Szatmárnémetibe, hisz odahaza láttak hozzá a munkához. És sok szatmárnémeti csapat is már korábban „lefoglalta magának" azt a területet, amelyet megpróbál megtakarítani és ezért szintén nem vett részt az „eligazításon."

„Megye szerte több, mint hatezren regisztráltak, hogy részt szeretnének venni az akcióban. És ide még folyamatosan jönnek csoportok", magyarázta Alina Persa. A központból mellesleg mikrobuszokkal vitték ki a helyszínre azokat, akik nem tudnak saját erőből eljutni oda. A szemetet a résztvevők „bezsákolják" majd gyűjtőpontokba helyezik el, ahonnan a hétvége során a szamosdobi szeméttelepre kerül.

Az akcióban nem csak baráti társaságok és megrögzött természetvédők, de óvodák, iskolák is részt vettek. A „főhadiszálláson " találkoztunk többek között a csendőrség csapatával és a Máltai Szeretetszolgálat egységével is. Gombástanyáig tartó rövid felderítőutunk során Batizon a helyi kisiskolásokkal, Gombástanya és Sárközújlak között pedig a Szatmárnémeti Közgazdasági Iskola diákjaival találkozhattunk.

Ha a Let's do it Romania! mottója, mely szerint kitakarítjuk Romániát, egy nap alatt nem is valósítható meg, a délután 15.00-ig tartó akció során több tonna szeméttől szabadulnak meg falvaink, zöldövezetjeink, amely mindenképpen elismerésre és dicséretre méltó tett. A tervek szerint vasárnap folyamán valamennyi szemeteszsák, benne sok-sok tonna szeméttel, oda kerül, ahová való: a szeméttelepre. Köszönhetően sok-sok ezer lelkes természetvédőnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: